maandag 22 augustus 2011

Geitenkaastaart

De geitenkaastaart net uit de oven
Op veler verzoek...:-)
Geen bijzonder verhaal, geen tomaten of andere groenten uit de tuin of in grote hoeveelheden gekregen. Gewoon een lekker recept.

Zet je keukenmachine klaar en begin met 185 gram bloem met een snuf zout. Daarna op rustige stand twee eetlepels olijfolie erdoor mengen en dan geleidelijk 100 ml water toevoegen. Hoeft niet lang te draaien. Dit kan overigens ook gewoon met de hand gemaakt worden. Flink kneden en dan een schijf vormen van het deeg en dit ongeveer twee uur te rusten leggen in de koelkast.

Voor de vulling kook je een flinke aardappel, die je met een klont boter tot aardappelpuree stampt. Tijdens het koken van de aardappel laat je ongeveer 400-600 gram spinazie slinken in een pan (ongeveer 2 a 3 minuten laten koken in klein beetje water). Daarna uitknijpen en grof hakken. Roerbak dan twee uien (rode en een gewone) (klein gesneden) in olijfolie (ong. 10 minuten) en voeg daar de gehakte spinazie bij en roerbak heel even mee.
Doe dit mengsel in een grote kom en voeg toe:
  • de aardappelpuree
  • 120 gram feta (verkruimeld)
  • 200 gram uitgelekte ricotta
  • 100 gram geitenkaas (verkruimeld)
  • 20 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 2 eieren (licht geklopt)
  • snufje nootmuskaat
En verse gehakte kruiden: dille, muntblaadjes en bladpeterselie.
Meng dit goed door elkaar en voeg zout en peper naar smaak toe.

Dan het 'uitgeruste' deeg uitrollen en een bakvorm of springvorm (van ong 25 cm) bekleden met bakpapier. Bekleed de bakvorm met het deeg en laat het deeg over de rand hangen.
Verdeel de vulling over het deeg en verkruimel nog 100 gram geitenkaas over de vulling. Dan het overhangende deeg naar het midden van de vulling trekken. Laat een gaatje over in het midden.

De binnenkant

Het deeg bestrijken met olijfolie en bestooien met sesamzaad.

Ik heb de taart ruim 45 minuten in de oven gehad op 200 graden. Met een heerlijk eindresultaat. Wel weer gedeeld met mn collega's, vandaar op veler verzoek.

Succes en eet smakelijk voor wie zelf gaat bakken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten