vrijdag 22 juni 2012

Te lekkere (italiaanse) chocolade taart

Na een heerlijke vakantie in Italië eindelijk weer eens tijd om een lekker recept te delen. Gebakken voor mijn verjaardag in april...

 - 400 gram chocolade extra puur 72% in grove stukken
- 200 gram boter op kamertemperatuur
- 200 gram witte basterdsuiker
- 6 eieren gesplitst
- 200 gram bloem (gezeefd)
- 1 bakje hazelnoten en 1 bakje pistachenoten (140 gram) gehakt
- 200 ml slagroom
- 2 springvormen 20 cm of één van 24 cm (en dan moet je de taart zelf doorsnijden)


1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed de bodem van bakvorm(en) met bakpapier. Smelt 200 gram chocolade au bain marie en laat iets afkoelen. Klop met de mixer de boter en basterdsuiker tot de suiker is opgelost. Voeg dan één voor één de eidooiers toe. Doe de gesmolten chocolade erbij en spatel dan de bloem en de gehakte noten erdoor. Klop dan de eiwitten stijf en spatel deze luchtig door het beslag. Verdeel het beslag over de vorm(en) en bak de taart(en) in ongeveer 45-50 minuten (naast elkaar bij 2 vormen) gaar. Laat dan 4 uur afkoelen.

2. Doe ondertussen de rest van de chocolade in een schaaltje. Verwarm de slagroom in een steelpan en schenk deze bij de chocolade en roer deze tot een homogene massa (ganache). Laat afkoelen (in de koelkast tot een stevige massa). Ik heb voor de ganache witte chocolade gebruikt... dat betekent dat je voor dit recept 200 gram pure chocolade nodig hebt en 200 gram witte chocolade. En voor de ganache de slagroom bij de 200 gram witte chocolade schenkt.


3. Bestrijk de bovenkant van 1 taart met ganache en leg de andere taart erop. Bestrijk dan rondom met de rest van de ganache.


Ik heb de ganache alleen op de bovenkant gebruikt en de taart gevuld met pasta (meegenomen van Sicilië) van pistachenoten en paste van hazelnoten. Maar mocht je nu binnenkort niet in de buurt van Sicilië komen, dan kun je de taart vullen met de ganache of misschien wel met een ander alternatief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten