zondag 18 november 2012

Kastanjejam met vanille en rum

Via de ouders van lief B. aan 2 kratten verse kastanjes gekomen. Na veel proefsels, baksels en probeersels zijn we erachter gekomen dat wij niet van alle kastanje-recepten houden. Naar onze mening wordt het snel wat 'muf' van smaak. Maar kastanjepuree bij het avondeten: jum! En onderstaand recept: erg jum!

Niet per se geschikt voor op een boterham bij het ontbijt (ivm de rum), maar als toefje op de yoghurt als dessert, als vulling in een (chocolade-)cake, of op een pompoenpannenkoek is het heel erg lekker!

Nodig:
Kastanjes (1,25 kilo verse)
Vanillestokje
600 gram donkerbruine basterdsuiker
2 el donkerbruine rum

Begin je helemaal vanaf 0 met verse kastanjes:
Neem 1,25 kg kastanjes, zet dan een kruisje in de schil en pof ze ongeveer 15 minuten op 230 graden.
Haal zowel de dikke schil als het dunne schilletje daaronder weg (tip: doe dat als ze nog warm zijn, dat pelt t makkelijkst)

Vanaf hier kan je ook gevacumeerde kastanjes gebruiken. Dat scheelt best wat werk :). Gebruik zoveel dat je uiteindelijk 750 gram puree krijgt. (op de foto staat 2 keer het recept, met 2 a 3 potten gaat het ook makkelijk lukken!)

Zet de kastanjes in een pan met dikke bodem net onder water. Kook de kastanjes met een vanillestokje in ongeveer 30 minuten gaar. Giet de kastanjes af en bewaar het kookvocht (of minimaal 1 dl van het kookvocht). Verwijder het vanillestokje, schraap de zaadjes eruit en doe zowel het stokje als de zaadjes terug in de pan. Voeg 1 dl van het kookvocht toe en 600 gram donkerbruine basterdsuiker. Breng dit mengsel aan de kook, terwijl je regelmatig roert. Laat doorkoken totdat de jam begin in te dikken. Voeg 2 el donkere rum toe, roer nog 1 keer door en schep over in schone jampotten. Sluit de potten en laat ondersteboven afkoelen.

1 opmerking:

  1. je kan ook vanillesuiker gebruiken in plaats van stokjes.

    BeantwoordenVerwijderen